Wat is gedragstherapie?
Wanneer is een probleem een probleem?
Vaak zien we gedragingen van honden die we niet begrijpen, maar zijn we eraan gewend, vinden we het zelf niet zo lastig etc. Het kan echter ook zijn dat het gedrag u stoort, u ruzie krijgt met uw buren omdat de hond blaft als u de deur uitgaat, u geen bankstel meer over hebt omdat de hond alles kapot maakt of dat u de hond niet meer wilt uitlaten omdat hij blaft en/of bijt naar andere honden en/of mensen.
Hierboven worden slechts enkele voorbeelden genoemd.
Een probleem is pas écht een probleem wanneer u als eigenaar dit als zodanig ervaart!
Op zo’n moment kunt u bij Hond en Gedrag terecht voor professionele hulp. In het kort houdt gedragstherapie in dat u individuele hulp en begeleiding krijgt bij het verhelpen en/of voorkomen van het probleemgevende gedrag van uw hond. U krijgt advies en, afhankelijk van het probleem, wordt u stapsgewijs geleerd op een andere wijze met uw hond om te gaan.
De keuze van de te volgen therapiemethoden hangt o.a. sterk af van het soort probleem, het karakter van uw hond, maar ook belangrijk zijn uw eigenschappen als eigenaar. Uiteraard wordt ook gekeken naar uw mogelijkheden om het probleemgedrag van uw hond op te lossen.
Voorop moet staan dat u bereid bent geduld op te brengen en tijd te steken in het trainen van uw hond.
Hoe werkt het?
Nadat u een eerste contact met ons heeft gehad, krijgt u een vragenformulier thuis gestuurd. Uw antwoorden op de gestelde vragen geven ons een beeld van hoe de hond zich gedraagt en hoe uw en uw gezinsleden hiermee omgaan. Vervolgens maken we met u een afspraak.
Afhankelijk van het probleem komen wij bij u thuis of spreken wij af op het trainingsveld en zullen wij gaan kijken naar o.a. de communicatie tussen u en uw hond en uiteraard het probleem dat speelt. In sommige situaties kan het handig zijn als er video-opnamen zijn van uw hond waarin het ‘probleemgedrag’ te zien is.
Nadat al deze informatie is verzameld, komen wij tot een conclusie en krijgt u van ons een (therapie)advies waarmee u zelf aan de slag dient te gaan. Afhankelijk van het probleem en indien nodig worden er na het intakegesprek nog trainingssessies gepland.